torstai 7. marraskuuta 2013

Korrien tokokoulutus sekä lainakoira-aksailua

Viime lauantain koulutuksessa saatiin paljon hyviä vinkkejä, katsotaan muistanko vielä kaikkea :)

Kyseessä siis KSSK:n järjestämä koulutus, johon ulkopuolisena onneksi mahduttiin mukaan. Oltiin Lilin kanssa Riitan ryhmässä ja kerrankin oli koirakkoa kohden reilusti treeniaikaa eli 45 min.

Ensimmäisellä jaksolla pähkäiltiin perusasentoon tulemista ja erityisesti kapulan kanssa. Ongelmana tässä on enemmänkin motivaation puute kuin osaamisen. Joten temppuillen kohti motivaatiota!
  • Heitetään nami parin metrin päähän maahan, koira saa vapaasti käydä syömässä namin, jonka jälkeen kutsutaan sivulle perusasentoon. Palkkana heitetään heti nami eteen maahan. Toistetaan tätä leikkinä. Nami voidaan heittää enemmän jompaan kumpaan sivuun, jos koiran asentoa pitää korjata suuntaan tai toiseen. Tämä oli Lilistä tosi kivaa.
  • Kapula suuhun ja siitä lähetys kiertämään siivekettä. Kun tulee sivulle, niin kehu ja kapula pois & toistetaan. Huonot perusasennot voidaan "hylätä" laittamalla kiertämään suoraan uudestaan. Jos koiran on tarkoitus kiertää ohjaaja ja tahtoo jäädä liian taakse, niin kun koira takana niin toistetaan sivulle käsky ja astutaan askel eteen tai käännytään oikealle (tätä ollaan tehtykin). Lilin mielestä tämä ei ollut yhtään hauskaa.
  • Opetetaan koira pyörimään tiukasti ohjaajan ympäri perusasennosta uuteen (ei ehditty kokeilla). 


Seuraavana kaukokäskyt ja niissä painonsiirtoa taakse. Lilillä pitäisi olla tekniikkana takajalat paikoillaan, mutta ei se toimi jos ei siirrä painoaan taakse.
  • Takajalkakoroke esim. styroksinpala. Opetetaan koira siirtämään jalat korokkeelle ja pitämään siellä. Siirretään käyttö kakeihin.
  • Nenätarget etujalkojen väliin (kumartaa taaksepäin).
  • Palkataan kun siirtää painoa taakse (esim. luopumisharjoitukset)
  • Takapäänkäyttöharjoituksia.
Nämä jäi kotiin testattavaksi, styroksinpalanenkin löytyi sittenkin varastosta ;) Pesuvadin kanssa on jo kertaalleen yritetty pyöriä. Vähän siinä on vielä tekemistä...

Seisomaan - jalat vielä viivalla

Istumassa - ei enää viivalla

Lilikin kuuntelee ohjeita tarkkaavaisena
Toisen setin alkuun tehtiin "temppurataa", kun aina tulee tehtyä treeneissä liian kaavamaisesti. Tulee niitä tuloksia silläkin tavalla, mutta ehkä pieni yllätyksellisyys parantaisi motivaatiota sekä jättäisi vähemmälle ennakoinnit yms. kun joutuu vähän kuuntelemaankin. Ensimmäinen temppurata oli tyyliin kapula hypyn taakse valmiiksi, mutta ensin lähetetään toiseen suuntaan siivekkeen kiertoon ja sieltä sitten hyppynouto. Seuraavaksi luoksetulo (jos nyt muistan oikein) ja siitä lähetys ruutuun. Lili oli oikein hieno! Toiseen temppurataan vähän haastetta lisää eli merkille lähetys ja siellä kaukoja, avo-luokan hyppy, siivekkeen kiertoa, luoksetuloa pysäytyksellä ja ruutuun lähetys. Lili oli ihan täpinöissään :D Näitä tehtävä ehdottomasti treeneisssä jatkossa!

Lähetys hypylle
Uudestaan kaukoja
Luoksetuloa
Ruutuun ja ruudusta pois palkan perään :)
Vähänkö olin taitava
Merkillä kakeja
AVO-hyppykin on vielä muistissa
Seuraamista ehdittiin myös Riitalle esittää, ongelmana lähinnä vireen pysyminen hyvänä pitkänkin seuraamiskaavion ajan ettei välillä tule nukahduksia. Tähän voisi auttaa kunnon loppupalkka; tätä on joskus käytettykin, pitäisi ottaa uudestaan käyttöön. Käännöksissä tarkkana oman rytmityksen kanssa (koira ehtii valmistautua käännökseen) ja hartioiden kääntämisen kanssa, että jos koira jää jälkeen niin ei ainakaan ole vasen olkapää kääntyneenä koiraan. Seuraamiseen liittyen pitäisi myös treenata sitä takapään käyttöä sekä ohjaajan jalkojen ympäri pyörimistä.

Lähdössä seuraamaan
Kontakti pysyy

Vähän edistää

Harvemmin näin päin itse näkeekään :)
Jaksaa, jaksaa (edistääkin)
Antaa ny sen pallon!
Loppuun ehdittiin vielä ottaa tunnari. Jäi taas jumiin liikkuriin, kun tämä sanoi "käsky". Odotin sen verran, että palasi kontaktiin ja tämän verran odottamista kuulemma vielä ok. Mutta odottavan aika on pitkä :) Liikkurin tuijottelusta voi huomauttaa eri tavoilla (esim. ajamalla jalalla vierestä pois) ja käydä sen jälkeen kapuloiden luona muistuttamassa, että missä se fokus pitää olla. Itse kapuloilla työskentelyssä ei ongelmaa, mutta palautus hitaasti, pureskeli reippaasti kapulaa selän takana ja jäi todella taakse. Pureskeluun voisi kokeilla palkkapurkin laittamista omien jalkojen väliin, jolloin kiinnittäisi huomion siihen purkkiin ja unohtaisi ehkä pureskella :)

Tämä osataan
Hieman petraamisen varaa :)
On taas tokon treenimotivaatio huipussaan! Kun ois vaan enemmän aikaa treenata ja ennen kaikkea treenipaikka talveksi... Hieman haasteellista alkaa olla treenaaminen näin syksylläkin, kun kaupunki vissiin säästää kenttien valoissa.

Illalla oli vielä luvassa aksailua, kun Rissasen halusi pitää ryhmälle ylimääräiset treenit. Omat koirat jätettiin tällä kertaa kotiin lepäilemään ja treenikaveriksi rekryttiin viime aikoina vähemmälle treenaukselle jäänyt Mersu-mies :) Hieman epäilytti, että lähteekö Merri minun kanssa radalle olleenkaan, kun Hannelekin oli mukana Kiian kanssa. Mutta pelko oli turha, heti kun otin Merrin autosta pois niin oli selvää, että kartturista viis, kunhan vaan pääsee aksailemaan! Motivaatio oli siis kunnossa, mutta olisiko meillä vielä yhteiset sävelet itse radallakin. Ja ei muuta kuin suoraan radalle testaamaan ns. kylmiltään!

Onneksi Merri osoittautui aika samalla tavalla ohjattavaksi kuin Lilikin, tosin paremmilla kontakteilla ;) Ja yllättävän "kuuliainen" poika, kun vaan oikein ohjaa. Vauhtikin sopi tuolla radalla juuri yhteen, missään kohdassa ei tarvinnut jäädä odottelemaan, mutta joka paikkaan kuitenkin ehti ainakin juuri ja juuri. Ei siinä persjätöissä paljoa ollut varaa jäädä katselemaan, että tuleeko koira ne oikein, mutta Merri hoiti hommansa hienosti :)

Edellisellä treenikerralla Lilin kanssa saatiin noottia siitä, kun ohjaajan naama on myrtsinä vaikka nollaa tulee. Nyt ehdin lupaamaan, että heitän maalissa volttia, jos nolla tulee. No onneksi sentään yksi rima tuli alas, niin ei tarvinnut lupausta lunastaa, mutta tyytyväisiä oltiin menoon joka tapauksessa! Harmi, ettei todistusaineistoa blogiin asti saatu.


Alku kauko-ohjauksella kakkoshypyn ja puomin välistä. Puomilta vedolla hypylle ja leikkauksella kääntö putkeen. Sitten piti hetki malttaa sekä käskyttää kunnolla, että sai putkesta muurille eikä mennyt takaisin puomille. Muurilta päädyttiin aina nätisti putkeen, A:ta ei edes vilkaistukaan :) A:n jälkeen persjättö, kolmannelle slalom-hypylle takaaleikkaus, kuten myös kepeille. 16-17 väliin persjättö, kuten myös 18-19, 19-20 väliin.

Kivaa oli, joten tuskin jää viimeiseksi kokeiluksi. Omistajansa saa tosin hoitaa kisailut jatkossakin ;) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti