sunnuntai 5. lokakuuta 2014

FI TVA

Kun vaan jaksaa uskoa ja tehdä töitä :) Siihen malliin Lili on tokokentillä tänäkin vuonna esiintynyt, että se oli vaan ajan kysymys milloin valiotitteli saataisiin. Aina ei voi vaan lipsahdella ;)

Kaikki odotukset oli ladattu eiliseen Parikkalan tokokokeeseen, kun enempää kokeita ei olisi tarkoitus tänä vuonna enää käydä. Parikkalassa oli myös iso, hyvä pintainen kenttä, joten kaikki oli niin valmiina huippusuoritukseen. Ei edes sumu tai kriittisellä hetkellä kolistellut tavarajunakaan tulisi tätä koetta pilaamaan.

Kokeen arvosteli Anne Nokelainen. Annehan oli tuomarina myös Lilin ensimmäisessä EVL:n kokeessa, joten kiva myös nähdä miten ollaan vapun ajoista kehitytty.

EVL oli suoritusvuorossa heti ensimmäisenä klo 9 alkaen, joten kiva aamuherätys taas tiedossa työviikon päätteeksi. Perillä odotti ei niin mukava yllätys, nimittäin sumu! Sumu haittasi jo matkantekoakin ja nyt oli kenttäkin aivan sumun peitossa. No niin, laitapas Lili tuonne etsimään taas niitä ruututötsiä. Ja kas, Lili olisi taas luokkansa ensimmäinen. Hyvä fiilis alkoi kummasti rapistumaan... Onneksi sumu sitten hälveni juuri ennen kuin päästiin koe aloittamaan lopulta mukavassa auringonpaisteessa.

Normaali järjestys, ruudusta poikki. Kuvat kokeesta Mirkka Kalmari. Videota ei saatu, kun Hanne & Mofi oli heti Lilin jälkeen suoritusvuorossa.

 •    Paikkaistuminen: 10.
 • Paikkamakuu: 9. Jäi taas toinen tassu huonosti ja oli sen loppuvaiheessa ojentanut suoraksi. Muuten kintut pysyi paikoillaan ;) Omilla käskyillä alas ja ylös.

 • Seuraaminen: 6.5. Teki sentään kaikki perusasennot tällä kertaa ja on sitä huononpaakin kokeessa esitetty. Pitkä kaavio, sama zeta ensin normaalikäyntiä, sitten hidasta ja lopuksi juoksua. Hidas oli taas vaikein, kerran jäi seistä toljottamaan kun piti keskittyä kuuntelemaan jonkun koiran haukkumista/vinkumista?!? Lisäkäskyllä heräsi mukaan. Juoksuosuus oli paras. Itsellä oli koko ajan ajatus päässä, että toivottavasti tätä ei tarvitse tehdä enää koskaan. Harjoituksissa edistää ja kokeessa jätättää. Tuli käveltyä itse ainakin reippaasti.
 • Zeta: 9. S-I-M. Kaikki asennot varmasti ja tassutkin pysyi paikoillaan. Ei seuraaminenkaan ihan luokatonta ollut.
 • Luoksetulo: 8.5. Seisominen olisi saanut olla terävämpi tuomarin makuun ja ilmeisesti lopussa vino perusasentokin. 

 • Ruutu: 9. Eikä sitten jännittänyt yhtään :) Jo valmiiksikin. Ja siinä vaiheessa kun liike alkaa, niin eikös kentän takaa kulkevalta junaradalta ala kuulua tavarajunan kolinaa. Olihan sitten pitkä ja äänekäs juna. Siinähän yrität saada koiran kuulemaan omat käskyt ja itse kuulla liikkurin käskyt. Apua! Mutta tästä selvittiin kunnialla, mikä helpotus. Viime viikkojen ruudun keskikohta treenit ovat tuottaneet tulosta. Vielä kääntyi hieman liian laitaan, mutta parempi selvästi kuin aiemmin. Tätä työtä pitää vaan jatkaa. 
 • Ohjattu: 9. Arpaonnella vasen kapula. Ensin Lili katsoi ihan johonkin muualle kuin liikkurin suuntaan, mutta pongasi juuri kapuloiden laitot. Varmasti merkille ja varmasti vasen kapula. Eikä pientä kunniakierrosta takana unohdettu :)
 • Hyppynouto: 9. Voi sitten näinkin yksinkertainen liike ahdistaa. Parkkipaikalla muutama harjoitusheitto ja käsi rennoksi, niin johan kapula lentää. Lensi aivan suoraan ja niin pitkälle, että alkoi jo arveluttamaan että löytääköhän Lili koko kapulaa edes kun on tottunut kokeissa niihin alimittaisiin heittoihin ;) Joo, ei ongelmia.
 • Tunnari: 9. Tämäkin varma liike on sitten joskus onnistunut pettämään. Tuli ainakin hajustettua kapula sen verran hyvin että ihan käsiin sattui kun oli vähän teräväreunaisempi kapula. Kapulat rivissä ja Lili aloitti haistelun tyypillisesti oikealta. Rivi toiseen päähän läpi ja toinen vasemmalta heti mukaan. Olin aika varma tässä kohtaa, että oikea tuli. Lilin tultua viereen olikin yllätys, kun kapulassa ei näkynytkään mitään merkkiä. Mutta huh, se olikin merkattu vain toisesta päästä. Enää jäljellä kaukot ja niitä ei olla koskaan kyllä nollattu.
 • Kaukot: 9. I-S-M-S-I-M. Ei nollattu nytkään, Lili palasi taas omalle tasolleen! Kaikki vaihdot varmasti yhdellä käskyllä ja hyvällä tekniikalla. Muistuttelutreenit tekniikasta tepsi nopeasti.
Sehän oli sillä selvä 1-tulos ja uusi Suomen Tottelevaisuusvalio! Hip hei! Lopulta vielä voitettiinkin luokka pistein 281.5. Luokan neljästä koirasta kolme sai ykköstuloksen, joten hyvätasoinen kisa.

Ennestään snautsereita on kolme TVA:ta ja yksi TK4:sen tehnyt, Lilille kunnia olla rotunsa viides tuohon saavutukseen yltänyt. Ja muuten rotunsa ensimmäinen AVA & TVA tuplavalio ;)

On se Lili vaan huippu! Saa nähdä missä vaiheessa itsekin tajuaa mitä kaikkea ollaan ehditty saavuttamaan. Eikä ole mitenkään selvää, että näihin saavutuksiin tulisi itse vielä toistamiseen pääsemään minkään koiran kanssa. 


Kaikki tavoitteet on nyt Lilin kanssa saavutettu, mutta ei ole silti aikomus jäädä vaan sohvalle makoilemaan. Nyt vaan jatkossa maltillisesti kisoja ja treenejä ilman paineita rennoin, hyvin mielin niin agia kuin tokoakin. Jos Lililtä kysytään niin enemmän sitä agia kiitos :)

Meidän supertiimi :) Kokeesta kaksoisvoitto ja vihdoin päästään se valiokakkukin leipomaan :D7 kommenttia:

 1. Onnea valioitumisen johdosta!

  VastaaPoista
 2. Paljon onnea valioitumisesta! :)

  VastaaPoista
 3. Onnea, onnea, onnea ja maistuvaista valiokakkua, olette ansainneet sen!

  VastaaPoista
 4. Onnea vielä tätäkin kautta, on se Lili huippuyksilö!!!

  VastaaPoista
 5. Kiitos onnitteluista! Olihan hieno päivä, ei olisi voinut koekausi tokon osalta paremmin päättyä :) Ensi vuonna jatketaan taas!

  VastaaPoista
 6. Onnittelut uudelle TVA:lle, hieno suoritus!

  VastaaPoista