maanantai 2. lokakuuta 2017

LAU:n valmennuksen startti: puomin ja pussin testausta

Sunnuntaina oli ensimmäinen kerta LAU:n valmennuskurssia. Valmennuskertoja on n. kuukauden välein aina toukokuun tuplaviikonloppuun asti. Valmentajana meillä toimii Lukkarisen Mari Savonlinnasta. Marin kanssa ollaan oltu monet kerrat samoissa kisoissa, mutta ei vielä koulutettavana. Odotusarvot valmennuksen suhteen on korkealla. Lähinnä tämä toimii itselle ns. perseelle potkimisena että tulisi opetettua tietyt perusasiat kunnolla eikä kompensoisi puutteita muulla tavoin. Laiska mikä laiska, mitään ei tehdä ennen kuin pakko ;)

Kolmosluokkalaisten ryhmä oli vuorossa tällä kertaa vasta iltapäivästä. Aina kun valmennuksessa saa eteensä paperin ja kynän alkaa epäilyttämään :D Jo ennen valmennusta oli pitänyt kirjoittaa Marille esittelyä itsestään ja oletuksena oli että näitä vastauksia tultaisiin hyödyntämään kurssin runkona. Esteosaamisen osalta taisin itse kirjoittaa jotain liittyen keppeihin ja puomiin ;) No tällä kertaa laitettiin sitten Ilsan juoksipuomi todelliseen testiin!

Iltapäivän aikana tehtiin kolme eri treeniä ja näistä tehtiin myös muistiinpanot että mikä toimii ja mikä ei. Jälkimmäisistä tuli sitten kotiläksyä ;) Myöskään se ei riittänyt että esteet mennään numerojärjestyksessä vaan muitakin sääntöjä oli. Ensimmäisenä tehtiin valkoisten pallukoiden treeni ja se piti suorittaa seuraavasti a) koira lähtöön ja ohjaaja kävelee kolmoshypyn taakse vastaanottamaan pakkovalssissa, pussi merkattava matkalla (Klumps! Miten ihmeessä Ilsa kestää paikoillaan lähdössä noin kauan) b) ennen puomia puolenvaihto valssilla tai persjätöllä c1) juoksukontakteilla ohjataan koira putkeen päällejuoksulla eli pitää olla riittävän edellä (Saattaapi vedätys tuottaa ongelmia) c2) 2on2off -> juostaan ohi putken ja vasta sitten vapautetaan koira d) pussille "putkijarrua" käännökseen e) 13-14 väliin eli puomin jälkeen puolenvaihto valssilla/persjätöllä; samalla katsottiin ylösmenokontakti vedätyksellä.

Ilsa tuli halliin aika into pinkeänä päästäen oven suussa sellaisen huudon kuin olisi päätä leikattu, joten päädyttiin vielä hetkeksi ulos lenkkeilemään että edellinen koirakko sai suorittaa oman ratansa rauhassa ilman kiljukaulaa radan reunalla. Tämä vire lupaisi hyvää lähdössä pysymiseen :D Yllättävän hyvin Ilsa kuitenkin hillitsi itsensä, mutta taisi olla sen verran uusi tilanne noin pitkältä vastaanotto että tuli kutsuttaessa suoraan luokse suorittamatta yhtään estettä. Hups! Toisella kerralla varasti sitten lähdössä pussin merkkauksessa, mutta kolmas kerta onnistui kun piti katsekontaktin koiraan koko matkan. Pakkovalssikin onnistui vaikka tämä on ollut "pitäisi treenata" listalla. Päällejuoksu puomin alastulokontaktille aiheutti odotetusti loikkauksen; pussista sen sijaan kääntyi hyvin vaikka putkijarrua ei ole harjoiteltukaan (pitäisi, pitäisi). Ylösmenolla ei minillä ongelmia; valssilla teki nätin juoksarin, persjätöllä taas loikkasi. Ei välttämättä virheen arvoisesti, mutta ei kriteerien mukaisesti kuitenkaan.

Toinen treeni mustat pallot ja sen säännöt: a) kolmoshyppy pakkovalssilla (joo, menee ihan varmasti loppuun asti yksin, not)  b) ysihyppy vastaanotettiin myös hypyn takaa (heh, heh), ja kirsikkana kakussa c) ohjaaja ei ylitä puomin nro 13 linjaa puomille lähetettäessä eli koira menee koko puomin yksin ohjaajan seistessä takana. Kaikki treenit tehtiin niin, että ensimmäisellä kerralla ei käytetty mitään apuja kuten etupalkkaa, vasta sitten toistokerroilla jos ei onnistunut ensimmäisellä yrityksellä.

Ensimmäisen puomin Ilsa meni määrätietoisesti loppuun asti, tosin taisi luulla puomin vieressä ollutta numerokylttiä alustaksi kun hyppäsi puomin lopusta väärälle puolelle. Mutta tuli heti kutsusta pakkovalssiin! Seuraava puomi onnistui yllättävän siististi vaikka ei täysin kriteerien mukainen ollutkaan. Mutta eipä näitä taaksepäin käännöksiä ole vielä treenattukaan. Lopun testissä ei Ilsalla ihan usko riittänyt loppuun asti ja kääntyi juuri ennen alasmenoa takaisin. Etupalkalla viipotti koko puomin yksinään. (Sama testattiin Lilillä päivän päätteeksi ja yllättäen ei ongelmia ;)

Kolmannessa treenissä (valkoiset neliöt) piti keksiä kolme eri ohjausta estekuvioon ja näiden suoritukset sitten kellotettiin. Ensimmäisenä oli se varmin vaihtoehto eli valssi kolmosen jälkeen ja kutoselle puolivalssi. Tämä sujui ongelmitta. Toisena vaihtoehtona persjätöt kyseisiin kohtiin. Tässä oli ohjaajalla hieman ajoituksen kanssa ongelmia ettei ohjannut koiraa kolmosen ohi liian aikaisella käännöksellä. Mutta kun tämä saatiin onnistumaan niin oli se myös nopein vaihtoehto yli puolen sekunnin erolla. Persjätöt kunniaan! Kolmannessa vaihtoehdossa vippaus tai poispäinkäännös kolmoselle ja valssi vitosen jälkeen. Vippausta ja poispäinkäännöstä ollaan vasta alettu harjoittelemaan mutta kyllä ne näköjään hätätapauksessa toimii jo radallakin. Neljäntenä kokeiltiin vielä Marin ehdotus japanilainen kolmosen ja nelosen väliin. Maksin kanssa voi ollakin hyötyä että kierrättää nelosen kauimmaisen siivekkeen kautta, minin kanssa ei niinkään.    


Hyvät oli treenit huippuporukassa! Näillä eväin sunnuntaina kisaamaan ja sitä ennen muistetaan treenata puomia lisää ;)


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti