maanantai 11. heinäkuuta 2011

Agirotua ranskalaismaustein

Nyt on Agirotu 2011 Lappeenrannassa onnellisesti takana, rutistuksen jälkeen on hyvä aloittaa odotettu kesälomakin :) En missään vaiheessa harkinnut osallistua karkeloihin kisaajana, riitti kun teki la ja su täydet "työpäivät" tuomarinsihteerinä ranskalaistuomareille. Koirillakin oli mukavammat oltavat kotona poissa helteessä eikä itsekään päässyt nahkaansa käräyttämään kehäteltan suojissa. Tuossa hommassa ei edes tullut kunnolla hiki, ainoastaan tuolista noustaessa shortsit näytti siltä että olisi jäänyt vessassakäynnit väliin :)

Hikeä otettiin sitten edeltävinä päivinä. Keskiviikkona käytiin ottamassa tuntumaa Open Class rataan, joka oli tehty valmiiksi hallin ulkokentälle. Ei paha. Tässä olisi ollut eduksi, jos olisi saanut otettua puomin alastulolle sivuttain etäisyyttä, tämä on vielä työn alla. Milanin kanssa tiukka haltuunotto sai ihan uuden merkityksen, että sen sai ensin putkelta kepeille ja sitten putkeen A:n sijaan, huh. Onneksi agilityssä ei pitäisi olla rajoituksia äänenkäytön suhteen, kunhan ei sentään ala kiroilemaan :) Kivaa loppusuoratykitystä ja molemmat kääntyi sille hienosti viideltätoista.
Torstai oli oikea hikihikihikipäivä. Kunnon hellelukemat ja ranskalaistuomareiden agilitykoulutusta oikein kuumimpaan aikaan klo 12-14.30 ja toki meidän ryhmä (4 koirakkoa) sisällä. Ehdittiin hyvin tehdä ensin hyppyrata ja siihen perään vielä agilityrata, molemmat ensin kolmessa osassa ja sitten vielä loppuun kokonaisuudessaan. Oma vuoro tuli aina niin nopeasti uudestaan, ettei välillä ehtinyt huilia ollenkaan. David Martinez teki sekä näihin harkkoihin että kisoihinkin kivat juoksuradat pitkillä esteväleillä. Myö tykätään :) Ihanneajat Ranskassa on selvästi meikäläisiä kovemmat, esim. tuollaisella hyppyradalla etenemällä 4,3 m/s ja Suomessa tyypillisesti alle 4. Ei kisoissakaan helpolla päästy ihanneajan alle ja esim. viimeisellä radalla sunnuntaina (Open Class seniorit), tuomari helpotti kesken kaiken ihanneaikoja kun alkuperäisistä jäätiin niin paljon. Harvassa oli alitukset uusilla ajoillakin.

Eka hyppyrata näytti tältä. Ei suuria ongelmia. Kakkoselta sai lähteä ajoissa liikkeelle, että ehti suoristamaan koiran linjan pituudelle. Muuten hyppäsi herkästi pituuden sivuttain kun ennakoi käännöstä neloselle. Vaikein paikka taisi olla hyppy 19, kun ei Lilille ole vielä opetettu takaakiertoa lähetettynä. Melkein saatiin loppuun puhdas rata, olin liian hätäinen hypylle 17 (takaakierto + jaakotus), että Lili tuli sitten rimasta ali. Toisella kerralla toimi sekin ja ihme kyllä meni putken jälkeisen hypyn oikealta puolelta kaukaakin ohjattuna. Itse putken vasemmalta puolen. Opeta: lähetys takaakiertoon :) 


Agirata. Kolmoshyppy oli "alempana", jonka takia tuli otettua toisen siivekken kautta. Noin se olisi ollut varmaan toimivampi. Jotenkin Marjutin tekemänä näytti sujuvammalta, itse tuntui olevan kokovartalokipsissä. Tiukasta käännöksestä ei tietoakaan. Kouluttajaa se ei haitannut, muita kyllä :) Kutosta kokeiltiin ensin oikean siivekkeen kautta, mutta liian tiukka kulma A:lle. Meille ehdottomasti radan pommikohta oli kepeille vienti. Ysihyppy oli enemmän "suoralla", joten ei mitään mahiksia ehtiä viemään ja eikä tuollaista lähetyskulmaa ole edes aloitettu harjoittelemaan! Viimeisellä pätkällä alkoi jo pää pehmenemään ja pöytä taisi tuottaa enemmän vaikeuksia ohjaajalle kuin koiralle. Ehkä koira menisi sille, jos käskyttäiskin... Kisoissa oli muuten "piippipöytä", sitä olisi ollut kiva testata. Ihme kyllä viimeisellä koko radan vedolle saatiin vetäistyä puhdas rata, kaikissa kohdissa ei ehkä ihan sataprosenttisen pro-suoritus, mutta melkein kunnialla selvitetty silti :)
Kivat radat testata, muuten koulutuksellisesti ei taidettu oppia mitään ihmeempää. Ranskankielentaitoa joutui sitten vähän myös verryttelemään... Oli sellaiset radat, että pahimmat ongelmakohdat jäi piiloon :) Kouluttajan kommentti olikin, että hyvältä näyttää, yhteistyö toimii, jatkakaa vaan samaan malliin ei hänellä ole mitään korjattavaa. Ehkä vauhtia voisi olla hieman lisää. No hei, tää on snautseri eikä mitään bortsu :) Ja kyllähän niitä koulutettavia asioita riittää ja paljonkin, huomenna on hyvä aloittaa kun saadaan esteet takaisin hallille. Tosiaan tämän koulutussession jälkeen lähes samoilla hikillä roudattiin kolme estesarjaa kisapuistoon ja tänään pitäisi käydä hakemassa ne takaisinkin. Leppoisa eka lomapäivä...
-----------
Nomi kävi perjantaina 16 vkosena hakemassa toiset rokotukset. Sai ihka oman passinkin, muilla ei sellaista olekaan. Eri asia tarvitaanko sitä koskaan :) Painoa oli 4.5 kg. Lauantaina oli ensimmäinen etuhammas alhaalta irti! Viereinenkin on kovaa vauhtia lähdössä. Yhtään en muistanut, että hampaat alkaa vaihtumaan jo tässä vaiheessa. Kun asian Lilin "hauvakirjasta" sitten tarkisti, niin Lililtä tosiaan lähti kaksi alaetuhammasta kaksi päivää ennen toisia rokotuksia ja Nomilta seuraavana päivänä. Aika samiksii :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti